Probleme nu este mânia ci ceea ce faci cu ea!!!
Proverbe 29:11 Nebunul își arată toată patima, dar înțeleptul o stăpânește.
Definiţie: o emoţie puternică de neplăcere care survine când o nevoie sau o aşteptare nu este împlinită.
Proverbe 29:22 Un om mânios stârnește certuri, și un înfuriat face multe păcate.
Omul mânios este adesea descris ca un om cu temperament aprig.
Proverbe 15:18 Un om iute la mânie stârnește certuri, dar cine este încet la mânie potolește neînțelegerile.
Magnitudinea mâniei
INDIGNAREA. Adesea văzută ca justificată, provocată de ceva ce pare injust. În Luca 13:14 fariseii erau indignaţi că Isus a vindecat în ziua Sabatului.
MÂNIA. O indignare cu dorinţa de răzbunare, care de cele mai multe ori nu rămâne doar la nivelul de sentiment ci merge mai departe spre manifestarea activă.
FURIA. Este o mânie care se manifestă prin forţă destructivă, trecând peste barierele bunului simţ. Fapte 5:33... membrii Sinhedrinului vor să-l omoare pe Petru.
TURBARE. Furie violentă, pierderea controlului de sine, până la pierderea temporară a discernământului (nebunie).
Proverbe 27:4 Furia este fără milă și mânia năvalnică, dar cine poate sta împotriva geloziei? –
Percepţia greşită a mâniei.
Este mânia un păcat? NU. Sentimentul iniţial de mânie este creat de Dumnezeu. Modul în care răspunzi la acest sentiment arată dacă i-ai permis să devină păcat.
Efeseni 4:26 „Mâniați-vă și nu păcătuiți”. Să n-apună soarele peste mânia voastră și să nu dați prilej diavolului.
Cum să evit vinovăţia atunci când simt că m-am mâniat? Consideră mânia ca un semnal de alarmă că ceva este greşit. Este un semnal care îndeamnă la acţiune, dar în direcţia constructivă. Ex. Isus ca reacţie la ipocrizia liderilor religioşi, a vindecat omul cu mâna uscată.
Marcu3:5 Atunci, rotindu-Și privirile cu mânie peste ei, și mâhnit de împietrirea inimii lor, a zis omului: „Întinde-ți mâna!” El a întins-o, și mâna i s-a făcut sănătoasă.
Cum se împacă mânia Lui Dumnezeu cu dragostea Lui? Dragostea Lui pentru noi Îi provoacă mânia împotriva a orice stă în calea planului Său perfect pentru noi. Mânia Lui este însoţită totdeauna de dragoste şi se exprimă totdeauna în favoarea binelui nostru.
Psalmul 30:5 Căci mânia Lui ține numai o clipă, dar îndurarea Lui ține toată viața: seara vine plânsul, iar dimineața veselia.
Cu ce scop mi-a dat Dumnezeu acest sentiment atât de dificil, mânia? El vrea ca tu să examinezi adevărata sursă a emoţiilor tale şi să evaluezi cu onestitate cum îţi foloseşti mânia pentru a-ţi împlini nevoia de dragoste, semnificaţie şi siguranţă. Cercetându-ţi inima, s-ar putea să fii condusă spre pocăinţă şi spre o mai adâncă dependenţă de Domnul în a-ţi împlini aceste nevoi date de El.
• Ai fost rănită de respingere sau de vorbele aspre ale cuiva?
• Ai fost victima unei nedreptăţi mai mult sau mai puţin reale?
• S-a întâmplat ceva care să-ţi provoace teama pentru viitor în vre-un fel?
• Te simţi frustrată datorită unor aşteptări neâmplinite?
Psalmul 4:4 Cutremurați-vă, și nu păcătuiți! Spuneți lucrul acesta în inimile voastre când stați în pat: apoi tăceți.
Poţi să fi mânios fără să se vadă? DA. Aşa cum unii întâmpină dificultăţi în a se abţine să-şi exprime emoţiile, tot aşa sunt persoane care au dificultăţi în a-şi exprima sau chiar recunoaşte mânia. În schimb, au învăţat să o reprime, să o ignore, ascunzând-o sau îngropând-o adânc în inima lor.
(1Samuel 16:7) Și Domnul i-a zis lui Samuel: „Nu te uita la înfățișarea și înălțimea staturii lui, căci l-am lepădat. Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbește ochii, dar Domnul se uită la inimă.”
Folosirea greşită a mâniei.
Cu toţii simţim din când în când arsura mâniei. Felul în care îi facem faţă arată dacă o folosim sau nu, corect. Un frumos foc de tabără poate foarte uşor să devină o pădure în flăcări. La fel, scânteia iniţială de mânie, care ar putea fi folosită spre bine, poate fi amplificată până la a deveni un foc necontrolat, înainte de a-şi îndeplini scopul.
Modalităţi de a mânui greşit mânia:
• Mânia prelungită. Mânia reprimată (fiert la foc mic), pe care o ţii în tine pentru ca nimeni să nu o vadă, dar cu o inimă neiertătoare. În acest fel ajungi la resentimente, amărăciune, prefăcătorie.
Proverbe 26:24 Cel ce urăște se preface cu buzele lui, și înăuntrul lui pregătește înșelăciunea.
Ex. „nu mă deranjază dacă nu primesc salariul nici săptămâna asta, mă descurc eu cumva...”
• Mânia ascunsă, deghizată. Mânia înăbuşită (oala de presiune), negată sau chiar nedepistată. Pe această cale ajungi să-ţi plângi de milă, să te dispreţuieşti, să nu mai ai încredere în tine şi chiar să te autoamăgeşti.
Jeremia 17:9 „Inima este nespus de înșelătoare și de deznădăjduit de rea; cine poate s-o cunoască?
Ex. „eu nu mă inervez deloc... poate câte odată sunt frustrată!”
• Mânia provocată. Mânie reactivă, (sar siguranţele) care este iute şi nerăbdătoare. De aici rezultă tachinatul, sâcâitul, sarcasmul şi criticismul.
Ecleziastul 7:9 Nu te grăbi să te mânii în sufletul tău, căci mânia locuiește în sânul nebunilor.
Ex. „nu pot să cred că ai vărsat din nou cafeaua... credeam că ai trecut de faza asta!”
• Mânia debordantă. Mânie explozivă (vulcan activ), este puternică, destructivă şi greu de controlat. De aici rezultă violenţa, abuzul şi dispreţul faţă de ceilalţi.
Proverbe 29:22 Un om mânios stârnește certuri, și un înfuriat face multe păcate.
Ex. „Idiotule! Dacă mai faci aşa ceva, îţi vei dori să nu te fi născut!!!”
luni, 10 ianuarie 2011
Abonați-vă la:
Postări (Atom)